Ambulant begeleider: Yvette

Hubine2
0Y8A3011 Bkl

Zorg op afstand als extra steuntje in de rug

Vanaf het moment dat Yvette ambulant begeleider werd, wilde ze niet meer anders. “Doordat je veel direct contact hebt met de cliënt, bereik je veel in korte tijd. Het is ook zorg op afstand, maar toch heel dichtbij. Dat voelt fijn.”

De charme van ambulante zorg

Yvette fietst heel Waalwijk door om op bezoek te gaan bij cliënten, maar ze appt, Skypet en belt ook wanneer haar ondersteuning nodig is. “Het mooie aan ambulante zorg vind ik dat je heel veel kunt bereiken in een korte tijd. Een cliënt wilde bijvoorbeeld zelf leren koken, dus stond ik iedere week een half uurtje achter het fornuis met haar. Binnen drie maanden kookte zij helemaal zelf.”

Wat kan de cliënt?

“Bij Makker stellen we ons terughoudend op. Ik onderzoek eerst wat de cliënt zelf kan en hoe zijn directe omgeving hem daarbij kan helpen. Door middel van vragen komen we erachter wat een cliënt nodig heeft. Wat vindt hij zelf zijn probleem? En wie kan daarbij helpen? Waarvoor heb je mij precies nodig? Stap voor stap kijken we hoe snel hij zich naar zijn doel kan en wil bewegen."

0Y8A2968 Bkl
"Wat beweegt de cliënt? Daar ben ik altijd zo benieuwd naar. Zonder oordeel of aannames probeer ik dat te achterhalen. Mijn cliënten beslissen zelf hoe zij hun leven inkleden. Ik leer hen om los te laten wat een ander ervan vindt. Daarover blijven we in gesprek."- Yvette Vos

Zijn wie je bent

“Ik laat cliënten zichzelf zijn. Zij beslissen zelf hoe zij hun leven willen leven. Soms is het dan nodig om tegendraads te zijn en je niets aan te trekken van wat anderen vinden. Als maatschappij vinden we bijvoorbeeld dat je sociale activiteiten moet ondernemen in je vrije tijd. Veel van mijn cliënten zijn na een drukke werkdag echter gewoon graag alleen. Wie ben ik dan om te zeggen dat iemand zijn activiteiten of netwerk moet vergroten?”

 Lastige situaties

“Mijn cliënten staan vaak voor moeilijke situaties. Van afrekenen in de supermarkt tot een gesprek met de dokter. Veel van hen proberen te verbloemen dat ze een beperking hebben en zeggen maar ja en amen, zonder dat ze echt begrijpen wat er gebeurt. Hier ontstaan vaak problemen. Ik probeer het zelfvertrouwen zodanig te vergroten dat cliënten dingen aan durven te geven of hulp durven te vragen.”

Yvette

Veel vrijheid

“Aantrekkelijk aan mijn werk is de vrijheid die ik krijg. Ik plan samen met de cliënten onze afspraken in. Dat geeft flexibiliteit. Wanneer je geen vaststaande werktijden hebt en cliënten je mogen appen, is het wel belangrijk dat je duidelijk jouw grenzen aangeeft. Maak goede afspraken over wanneer ze je kunnen bereiken. Ik heb tenslotte ook vrije tijd nodig.”

“Meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat de cliënt de moed krijgt meer dingen te ondernemen en eigen keuzes durft te maken.”

Word ook begeleider.

Bekijk onze vacatures