Van het huishouden doen tot vriendschappen aangaan of de administratie bijhouden: er zijn verschillende redenen dat cliënten bij Natascha aankloppen. “Wij werken oplossingsgericht, maar dat betekent niet dat we zeggen wat cliënten moeten doen. Ik wil juist dat zij zelf de hulpvraag formuleren. Problemen of doelen pakken we vervolgens op hun eigen manier aan.”
“Veel van de cliënten die ik ondersteun, vinden het moeilijk om het verband tussen oorzaak en gevolg te zien. Ik stel daarom open vragen over het doel van de cliënt en hoe hij dat wil gaan bereiken. Zo stimuleer ik hem om zelf te bedenken wat wel en niet kan. En als hij bepaalde keuzes spannend vindt, zijn wij er altijd als vangnet. Bijvoorbeeld wanneer je een eenzame cliënt meeneemt om het sociale netwerk te vergroten.”
“Vaak denkt de omgeving dat de cliënten die ik ondersteun dat zij niet zelfstandig kunnen wonen, omdat ze bijvoorbeeld overlast veroorzaken. Vaak blijkt dat iemand met de juiste ambulante hulp wel op zichzelf kan wonen en zich volwaardig burger kan voelen. Op afstand ben ik aanwezig en ik kom alleen wanneer dat echt nodig is. Voor de een is dat eens per week, voor de ander maar eens per maand.”
“Als ambulant begeleider werk je zelfstandig, maar niet alleen. Je staat als team achter een cliënt. Met eigen collega’s, maar ook met experts van andere instanties. Het is erg belangrijk dat je elkaar opzoekt, met elkaar spart en van elkaar leert. Als je alleen maar vanuit jezelf redeneert, kan er tunnelvisie ontstaan.”
Bekijk onze vacatures