Cherany | Ambulant begeleider

1. IMG 7925

Samen op weg naar zelfstandigheid: de ervaringen van ambulant begeleider Cherany

Als ambulant begeleider bij Makker helpt Cherany cliënten bij uiteenlopende vragen en uitdagingen. Van administratie tot het vergroten van zelfstandigheid, ze zoekt samen met hen naar oplossingen.

Samen Leren en Groeien bij Makker

Ook werken als ambulant begeleider? Word onderdeel van ons team en ontdek hoe we samen het verschil maken. Neem vandaag nog contact met ons op!

 

Leuk werk
4.IMG 7772

Veelgestelde hulpvragen

Cherany vertelt dat de hulpvragen van cliënten erg verschillend zijn, maar administratie is een terugkerend thema. “Dit kan gaan over het verwerken en sorteren van post, maar ook over het nemen van actie, zoals het terugsturen van een brief of het betalen van een rekening. Maar ik help ze ook met het krijgen van overzicht in hun financiën. Ik neem geen beslissingen, maar ondersteun bij het maken van een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven. Zo krijgen cliënten meer grip op hun financiële situatie.”
3. IMG 7865

Succesmomenten

Ze ervaart succes wanneer een cliënt een stap richting zelfstandigheid zet. Toen ik Femmie voor het eerst begeleidde, vond ze contact met instanties erg spannend. Ze wilde er liever niet bij zijn als er gebeld werd. Maar laatst zei ze ineens: ‘Ik heb zelf even gebeld naar die en die...’ Dan ben ik super trots en denk ik: Yes, dat hebben we SAMEN toch weer bereikt en ik heb de eer gehad om jou daarbij te mogen helpen!"

Waarom juist ambulante begeleiding?

“Het mooiste aan mijn werk is dat ik samen met cliënten zoek naar de beste ondersteuning, terwijl zij uiteindelijk zelf de stappen zetten. We blijven als begeleider naast de cliënt staan, óók als dat botst met onze eigen mening of normen en waarden. Die moet je soms loslaten.”  Het doel verliest ze nooit uit het oog: “Wij komen om te helpen, maar het mooiste is als onze hulp uiteindelijk niet meer nodig is. Wanneer een cliënt zelfredzaam wordt en een manier vindt om (al dan niet met behulp van anderen) het zelfstandig te doen, is dat een echte overwinning.”

'Ambulant werken is solistisch, toch is een sterk en vertrouwd team onmisbaar.'

Verschil ambulante begeleiding en werken op een woonvoorziening

“Op een woonvoorziening zorg je, voor mijn gevoel meer vóór iemand, bij ambulante begeleiding werk je mét iemand. Op ‘wonen’ heb je meer invloed op iemands leven en spring je vaker bij. Ambulante begeleiding richt zich op specifieke hulpvragen. We helpen tijdens contactmomenten en regelen zaken zoveel mogelijk samen, wat het werk transparant maakt en dat is heel fijn.” Ook het verschil tussen teamwerk en zelfstandig werken is groot. “Ambulant werken is solistisch, toch is een sterk en vertrouwd team onmisbaar. Ik kan mezelf zijn en altijd op mijn collega’s terugvallen. Even sparren als ik vastloop, maakt het werk nóg fijner. Je moet elkaar dus wel actief opzoeken, maar we staan altijd voor elkaar klaar”

1. IMG 7925

Persoonlijke groei door ambulant werk

“Mijn zorghart speelt een grote rol in mijn werk. Ik zorg graag vóór mensen, maar bij ambulante begeleiding draait het juist om zorgen mét de cliënt, zodat we samen iets bereiken. Soms vind ik dat lastig, maar ik leer ervan door kritisch naar mezelf te kijken en te reflecteren. Ook heb ik geleerd mijn eigen normen en waarden soms los te laten. Wat voor mij normaal is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Iedereen heeft zijn eigen perspectief, en dat besef helpt mij om open te blijven in mijn werk en in het leven.”
5.Foto Wim

Een bijzonder moment in de begeleiding

Cherany vertelt over Wim, ook daar gaat ze vandaag langs. “Hij fietste altijd graag, maar na een val durfde Wim niet meer. Ik merkte dat hij niet meer op de fiets stapte en heb dit bespreekbaar gemaakt. Wim gaf aan dat hij bang was om opnieuw te vallen.” Samen onderzochten ze een oplossing en besloten een driewieler aan te vragen bij de gemeente. “We schreven een mail, voerden telefoongesprekken en nu staat er een fiets in zijn schuur. Wim weer zien genieten op zijn fiets, dat is waar het om draait: kijken naar wat wél kan en samen stappen zetten.”

Begeleider Cherany over ambulante zorg – met een glimp van Wim op zijn fiets!🚴‍♂️✨Bekijk het filmpje hier.

 

Wil jij meer weten over Makker?